Michael Sahota: Meaningful? Zet het team centraal

Het congresthema dit jaar is ‘Meaningful Agile’. Hoe kun je je organisatie met agile meaningful maken? Voor keynote spreker Michael Sahota, CEO van SHIFT314, is een organisatie pas meaningful als de mensen centraal staan. Wij spraken hem in aanloop naar het congres om alvast een tipje van de sluier te kunnen lichten.  

“Het oorspronkelijke idee achter het Agile Manifesto is om – onder andere – het werk leuker te maken. Maar in de praktijk wordt het vaak juist erger wanneer een organisatie ‘agile’ wil gaan werken. De transformatie wordt aangevlogen als een vast aantal voorgeschreven stappen die gevolgd moeten worden. Er wordt te veel opgelegd, waardoor een agile transformatie juist het averechtse effect heeft”, stelt Michael Sahota. Volgens Sahota zijn veel organisaties de oorspronkelijke bedoeling van het Agile Manifesto een beetje uit het oog verloren. Agile wordt ingevoerd als ‘business as usual’ met traditionele patronen en opdrachten van de managers. “Mensen wordt verteld wat ze moeten doen. Dit levert juist schade op, in plaats van positieve effecten.”  

Voor Sahota betekent Meaningful Agile het werk betekenisvol maken voor je medewerkers. Agile helpt organisaties flexibeler te worden en zich sneller te kunnen aanpassen, maar alleen als de mensen die daar werken dat ook zijn en kunnen. “De focus moet weer terug naar de mensen. Het huidige systeem werkt hierbij niet in het voordeel. Managers zijn gericht op output en resultaten, in plaats van op mensen. Hierdoor helpen de managers niet bij de ontwikkeling van het team”, aldus Sahota.

Terug naar die ‘schade’ dan. De ‘schade’ die in de naam van Agile wordt aangedaan als managers topdown vertellen wat iedereen moet doen. Managers die een bepaalde manier van werken opleggen. Hoe kunnen we voorkomen dat onze goede bedoelingen helemaal verkeerd uitpakken? “Het begint met luisteren. Luister naar je mensen, naar hoe ze zich willen ontwikkelen en hoe je ze daar bij kunt helpen”, vertelt Sahota. “Begin bij de mensen die bewust kiezen voor persoonlijke groei en ontwikkeling. Hun enthousiasme zal aanstekelijk werken en de mensen die er eerst niets van wilden weten, jaloers maken. Het werkt zo inspirerend dat ook zij mee willen op reis willen. Vaak worden de mensen die aanvankelijk het meeste tegengas gaven, de grootste voorstanders van de transformatie.”

Volgens Sahota kunnen managers met een kleine verandering van focus veel meer bereiken en echt betekenisvol worden. “Managers hebben de macht om veranderingen door te voeren. Het is belangrijk dat ze zelf het goede voorbeeld geven. Het goede voorbeeld in alles wat ze zelf willen zijn en doen. Daarbij moeten ze hun macht zo min mogelijk aanwenden.” Voor veel managers is deze balans tussen zijn en doen een lastige. Maar wanneer zij het ‘zijn’- en ‘doen’-aspect van leidinggeven in de juiste verhoudingen aanwenden, kunnen ze grote verschillen maken in een team. Dan zijn ze ‘meaningful’ bezig en ontwikkelt het team zich vanzelf tot een high-performing team.

Wil je meer horen over high-performing teams en hoe je als manager van betekenis kunt zijn voor de mensen in je team? In zijn keynote op ons gratis online Jaarcongres Meaningful Agile vertelt Michael hier veel meer over. Inschrijven kan hier en meer informatie over het programma vind je hier.  

Share: Pinterest

One Coment, RSS

    Your email address will not be published.

  • Name
  • Website
RSS
LinkedIn
Share