Ynzo van Zanten: Ieder bedrijf kan ‘meaningful’ zijn

Voor Tony’s Chocolonely is ‘meaningful’ hét kompas waar het bedrijf op vaart. Met zijn missie om 100% slaafvrije chocolade de norm te maken wil ‘Tony’ misstanden in de cacao-industrie oplossen. Op 29 november 2005 kwam de eerste FairTrade Tony’s Chocolonely reep op de markt en in 2017 was het bedrijf marktleider in Nederland.

Hoe je als bedrijf impact maakt, is dan ook een zeer relevante vraag om te stellen aan Ynzo van Zanten, Choco Evangelist bij Tony’s Chocolonely en keynote speaker op Meaningful Agile. “Ieder bedrijf heeft het in zich om ‘meaningful’ te zijn en een verschil te maken. Het gaat niet om het vinden van een juiste balans tussen ‘meaning’ en ‘money’, maar juist om het realiseren dat die twee dingen vervlochten veel sterker zijn. Financieel succes zou geen doel op zich moeten zijn, maar het is wel essentieel om je hogere doel te bereiken.”

Ook voor Tony’s Chocolonely geldt dat financieel succes een middel is richting het doel. “Wij zijn een commercieel chocoladebedrijf, en noemen onszelf ook geen social enterprise. Organisaties die geen verantwoordelijkheid nemen voor hun hele waardeketen zijn wellicht juist antisocial enterprises”.

Volgens Van Zanten is Tony’s Chocolonely succesvol, door een absolute focus op de producten, het team en het oplossen van de problemen in de cacao-industrie.

“Op de eerste plek komt ons team. Want wij zijn ervan overtuigd dat we ons doel van 100% slaafvrije chocolade alleen kunnen bereiken met het meest bevlogen en betrokken team. We werken heel hard aan een serieus onderwerp en proberen dat werk zo leuk mogelijk te maken. Maar de focus op de impact die we samen willen maken, is ook heel belangrijk. Wij doen dat dan toevallig met chocola, maar ieder bedrijf kan impact maken als het zich bewust is van zijn plek in de waardeketen.” Van Zanten vindt dat elk financieel succesvol bedrijf in Nederland moet inzien dat het een morele verplichting heeft naar de maatschappij en de wereld om ons heen. Die morele verplichting betekent wat hem betreft dan ook dat bedrijven nut terug moeten geven met dat financiële succes. “Een bedrijf is méér dan een plek in de waardeketen, het vervult een rol in de maatschappij. Neem die verantwoordelijkheid, wees transparant en begin gewoon”.

Ben je benieuwd naar Ynzo’s verhaal over ‘meaningful’ ondernemen? In zijn keynote op ons Jaarcongres vertelt hij hoe je op een andere manier naar ondernemerschap kunt kijken en geeft hij een kijkje in de keuken van Tony’s Chocolonely.

Inschrijven kan hier en meer informatie over het programma vind je hier.  

Share: Pinterest

One Coment, RSS

    Your email address will not be published.

  • Name
  • Website
RSS
LinkedIn
Share